Hur påverkar kläder min identitet?

  • Feb 03

“Dress for success”, en mening vi hör och ser nästintill dagligen. Vad ligger egentligen bakom uttrycket, finns det någon sanning i det eller är det bara ytterligare en amerikansk klyscha?


I detta fall har jänkarna sin poäng. Hur vi klär oss säger nämligen extremt mycket om vår personlighet. Varför? Jo, enligt forskare vid New York University har vi inte mer än 7 sekunder på oss att göra ett första intryck. 7 SEKUNDER! Innan vi ens har hunnit öppna munnen har vi redan blivit dömda för vår klädsel (hur oförskämt det än låter…)


Om vi istället ser på det ur ett själviskt perspektiv, “Dress for success”. Kläder som vi inte trivs i kan göra oss otrygga och obekväma. Överlag blir vi passiva och vill helst av allt att mötet, dagen eller intervjun ska vara över. Med andra ord tar vi inte vara på möjligheten på samma sätt. 


Kläder som vi trivs i, alltså bekväma bra sittande plagg som vi känner oss självsäkra i, får oss däremot att vara på tårna. Sannolikheten att vi tar vara på möjligheten är oerhört mycket större. 


Vart går då gränsen? Ska vi klä oss för att imponera på andra eller klä oss för att själva vara bekväma? Oftast går detta hand i hand. Vi tenderar att hänga med de som liknar oss, har samma intressen, liknande åsikter etc. Att då ha på sig det man trivs i brukar vara fullt acceptabelt av gruppen, vilket adderar ytterligare på självsäkerhets-känslan.  


Värre kan det vara vid tillfällen där vi förväntas klä oss på ett visst sätt. T.ex.vid en arbetsintervju för ett företag där alla bär kostym. Att komma dit i t-shirt och jeans kan lätt bekosta oss jobbmöjligheten om företaget är trångsynt. Betyder det att vi ska klä oss ut efter vad andra tycker och tänker?


Vårt svar är kort och gott NEJ. Viktigast av allt är hur du rockar dina kläder. Vilken story förmedlar du? Lyfter kläderna fram din sanna personlighet? Om t-shirt och jeans framhäver det bästa i dig, bär då det på din arbetsintervjun. Dina personliga styrkor kommer troligtvis visas bättre än om du sitter och “gömmer” dig i en kostym som inte känns helt hundra (i detta exempel). 


Så ja “Dress for success”, fast med modifikation. Experimentera för att hitta det du trivs bäst i. Satsa på tidlösa, bekväma plagg med bra passform för en självsäker stil. Sist men inte minst var dig själv.


Ha en fortsatt fin dag!


Mvh,

dina vänner på MANÅM RELATED ARTICLES