DADCAP! Historien bakom och lite till

  • Feb 19

Från att vara en del av en uppstickande moderevolt, till att idag vara en keps som alla känner igen. Dadcap:en, som identifieras med sina sex paneler, sin ostrukturerade front och sitt metallspänne där bak. Oftast med en vintageinspirerad design. Inte allt för sällan är tyget förtvättat och “trashed”. Det ska med andra ord se ut som att den har varit med sedan 90-talet. 

Det är just 90-talet vi får backa tillbaka till för att hitta fröet till vad som idag är den så kända Dadcap:en. Storfavoriten då var den välkända Baseballkepsen med dess strukturerade front, snapback och platta skärm. 

Med åren började de “coola kidsen” modifiera baseballkepsen. Revolten var ett faktum. De skar ut buckram, vilket är det styva materialet som gör att kepsen står rakt upp, ur den främre sömmen på sina baseballkepsar.  Kepsen var nu helt platt och hade fått en relaxed passform. De böjde även skärmen till en “perfect parabola”. Oftast användes gummiband för att få skärmen permanent kurvad. 

Trots kepsens nya utseende med böjd skärm och ostrukturerad front så såg den ny och fräsch ut. Något som störde vissa då de önskade en vintage-look. Ryktet går att collegestudenter i USA körde sina kepsar i diskmaskinen för att “wear them down”. Med andra ord, få en mer sliten och använd look. Något som senare snappades upp av marknaden. Idag går det att hitta nya “fabriksslitna/tvättade” kepsar på flera ställen. 


Men som med så mycket annat. Efter solsken kommer regn. Dadcap hade sin peak från tidigt 90-tal till ca 2003. Kepsen hade då blivit så pass kommersiell att den inte längre var inne bland de modemedvetna. Den fanns i princip överallt. Från idrottsklubbar till företag som delade ut dem på mässor. Tillslut var det bara just medelålders farsor som bar dem. Det är i alla fall så en av teorierna till hur namnet blev till lyder. Helt osannolikt låter det inte…

Idag ser marknaden annorlunda ut. NEWS ALERT: Dadcaps är inne igen. Det är inte bara medelålders farsor som bär dem längre. Idag kan vi se dem på allt från kända rappare till välkända influencers. Plagget är också ett populärt sätt att sprida budskap genom då fronten syns väl och är lätt att brodera på, t.ex. Beyoncés “Black is king”-keps. 

Vi på MANÅM diggar dadcaps. Våra nuvarande modeller är i corduroy. Materialet gör sig snyggt med brodyr och har en vintagelook. Inom en snar framtiden kommer sortimentet att breddas med nya varianter. 

Så rocka Dadcap. Pricken över i:et på en fräsch stil en dag som denna.

RELATED ARTICLES