Visste du detta om Fleece?

  • Feb 20

Fleece. Är inte utomhusaktiviteter det första man tänker på? Camping, orienterings lärare, skidåkning osv. Jo lite så, i alla fall för ett par år sedan. Idag är fleece lika mycket streetwear som fritidsplagg. Fleeceplaggen kan ses på allt från afterskin i Alperna, till på kontorsarbetare i city. 


Vad är fleece?

Fleecens stora fördel har alltid varit dess lätta vikt och förmågan att isolera värme. Med andra ord optimal för utomhusaktiviteter. Tyget i sig är syntetiskt och tillverkat av plast. Närmare bestämt polyester-fibrer som är tight vävda och sen borstade för at få den härliga ytan. Inte bara är den mjuk, den bidrar även till fleecens vattenresistens och värmeisolering. Luftfickor bildas mellan tygets fibrer vilket gör att värmen som du genererar stannar på rätt sida om plagget. 


Historien bakom

Dess ursprung sträcker sig bak till 1970 talet. Det var då äventyraren och klädmärket Patagonias gundare, Yvon Chouinard, som fick idén att framställa ett syntetiskt plagg. Inspirationen kom nämligen från hans favorit ylletröja. Trots kärleken till plagget så hade den sina brister. Den blev tung när den var blöt, den tog lång tid att torka och den var svår att tvätta. 


Efter år av trial and error slöt Patagonia ett partnerskap med tyg tillverkaren Malden Mills i Massachusetts, USA. Det var i detta samarbete magin skede. Det perfekta tyget togs fram. Jämfört med ull vägde det mindre, blev inte tungt när det var blött, torkade snabbt och gick att tvätta i tvättmaskin. En gamechanger (inget illa mot ullplagg, de har också sin tjusning). Tyget användes för att sy deras första fleece kollektion. Strax därefter hade hela världen blivit kära i det nya tyget.


Fleece idag 

Fast forward till idag. Under de senaste åren har fleecen mer och mer börjat ta sig in på den riktiga modemarknaden. Den anses inte längre “bara” vara ett fritidsplagg, även om den funktionen såklart kvarstår. Idag används jackor, tröjor, västar med mera flitigt som vardagsplagg. De kan kombineras med såväl jeans och sneakers liksom kostymbyxor och chelsea boots. Valmöjligheterna är många. Ett av MANÅMs mest bästsäljande plagg är fleecen “A bite of MANÅM”. Tjockare, rejälare kvalitet. Half-zipped. Dubbla höftfickor. Kaxig brodyr på bröstet. Passar lika bra på hajken, som på familjemiddagen. 


Rockar du någon fleece? RELATED ARTICLES