Hitta ditt ikigai – en filosofi för att uppnå dina drömmar och mål

 • May 13

Är du en av de många som känner att du inte riktigt har hittat din plats i livet ännu? Kanske går du runt med en känsla av att något saknas. Eller att du inte riktigt når upp till ditt fulla potential? Då kan filosofin om ikigai vara precis det du behöver för att hitta rätt väg framåt. I detta inlägg kommer vi att utforska vad ikigai är, hur du kan hitta din egen ikigai och till slut ge dig några konkreta exempel på hur du kan integrera denna filosofi i din vardag. 

Vad är ikigai?
Ikigai är en japansk filosofi som ungefär betyder “meningen med livet” eller “anledningen till att gå upp på morgonen”. Det är din personliga mening i livet, eller helt enkelt din passion. Ikigai kan beskrivas som det som ger dig en känsla av syfte, glädje och tillfredsställelse. Det handlar om att hitta din unika kombination av det du är bra på, det du älskar att göra, det som världen behöver och det du kan få betalt för.

Ikigai meaning

Hur hittar du din ikigai?

Att hitta din ikigai kan ta tid och kräva självreflektion. Här är några steg som kan hjälpa dig på vägen:

 1. Reflektera över dina intressen och passioner: Vad älskar du att göra? Vad får dig att känna dig mest levande? Skriv ner en lista över dina intressen och försök att identifiera vad som verkligen driver dig.
 2. Utmana dig själv: Det kan vara lätt att fastna i det bekväma och bekanta. Men för att hitta din ikigai behöver du kanske prova på nya saker och utmana dig själv utanför din comfort zone.
 3. Identifiera dina styrkor: Vad är du riktigt bra på? Vad får du ofta beröm för? Försök att identifiera dina styrkor och hur du kan använda dem för att nå dina mål.
 4. Reflektera över vad världen behöver: Vilka problem finns det i världen som du vill hjälpa till att lösa? Vilka behov finns det i samhället som du kan bidra till att fylla?
 5. Hitta det som du kan få betalt för: Vad är det som du kan erbjuda som människor är villiga att betala för? Det kan vara en produkt, en tjänst eller en färdighet.

När du har reflekterat över dessa frågor kan du börja tänka på hur de sammanfattas och bildar din ikigai.

Hur kan du integrera ikigai i ditt dagliga liv?
Nu när du har hittat din ikigai, hur kan du integrera den i ditt dagliga liv? Här är några förslag:

 1. Sätt upp mål: Baserat på din ikigai, sätt upp kort- och långsiktiga mål som hjälper dig att nå dina drömmar och uppfylla din personliga mening i livet. Genom att ha tydliga mål kan du arbeta stegvis mot att uppnå dina önskningar och skapa en meningsfull tillvaro baserat på din ikigai.
 2. Skapa en daglig rutin: Skapa en daglig rutin som hjälper dig att leva enligt din ikigai. Det kan innebära att du ägnar tid åt dina passioner, utmanar dig själv genom att lära dig nya färdigheter eller bidrar till samhället på något sätt.
 3. Hitta likasinnade: Att omge dig med människor som delar dina intressen och värderingar kan hjälpa dig att fortsätta att följa din Ikigai. Hitta en grupp eller en organisation som fokuserar på samma saker som du och delta i deras evenemang eller möten.
 4. Lär dig att säga nej: Att säga nej till saker som inte stödjer din ikigai kan vara lika viktigt som att säga ja till de saker som gör det. Var medveten om vad som tar tid och energi från dina passioner och lär dig att säga nej till sådana saker.
 5. Ta hand om dig själv: Att följa din ikigai kan ibland innebära att du tar på dig för mycket. Kom ihåg att ta hand om dig själv och skapa utrymme för avkoppling och self-care.

Sammanfattningsvis…
Att hitta sin ikigai kan vara en viktig del av att uppnå lycka och framgång i livet. Genom att kombinera det du älskar att göra, det du är bra på, det som världen behöver och det du kan få betalt för kan du skapa en unik mening och syfte i livet. Genom att följa din ikigai kan du öka din motivation och självkänsla samtidigt som du hjälper till att göra världen till en bättre plats. Och med dessa konkreta exempel kan du börja integrera denna filosofi i ditt eget liv och uppnå dina egna drömmar och mål.RELATED ARTICLES