How to Overshirt. 5 sätt du kan lyckas med stilen.

  • Feb 20

Overshirt. En av våra absoluta favoriter. Det mångsidiga plagget som passar lika bra en sval sommarkväll, som en krispig vinterdag. Materialen och varianterna är många. T.ex. finns det den tjockare “Shacket”, vilket är en crossover mellan skjorta och jacka. Eller den  relaxade linnéskjortan. Tunnare, svalare och passar perfekt för att skydda sig mot solen en högsommardag. Alla bör ha plats för minst en overshirt i garderoben. 

 

Overshirt idag

Många påstår att overshirt endast är ett ytterplagg. Det är inte så konstigt med tanke på dess historia. När den på tidigt 1900-tal började användas var det just som ett ytterplagg. Den skyddade arbetarnas kavaj och slips. Idag är förutsättningarna däremot annorlunda. 

Återigen, varianterna är fler. Det finns massvis av material som lämpar sig lika bra att bära inomhus. T.ex. overshirts i flannel, bomull eller linné. 

 

Hur bär man den?

Här kommer det roliga. Det finns många olika sätt att bära en overshirt. Det resulterar med andra i ord att en overshirt räcker till flera olika stilar, vilket är A & O för en hållbar basgarderob. Nedan har vi rankat våra topp 5 favoritsätt att bära overshirt. 

  1. Uppknäppt overshirt med en fräsch t-shirt under. Håll t-shirten basic. Det blir lätt rörigt om thisan har allt för mycket mönster. Låt istället overshirten sköta snacket.


  2. Stängd overshirt. Kan bäras som den är, utan något under. Alternativt en t-shirt under. Experimentera med att knäppa upp de 2-3 översta knapparna för att hitta din favoritstil. 


  3. Overshirt med turtleneck under. En något mer dressad stil. Skjortan kan bäras öppen eller stängd, viktigast är att kragen på turtlenecken syns. 


  4. Overshirt med hoodie. Rejält och varmt. Är helt klart ett ytterplagg. Passar perfekt vår, höst eller tidig vinter. När temperaturen ligger kring 2-10°C.


  5. Overshirt med skjorta under. Skjortan ska vara knäppt och av tunnare material. Overshiten kan antingen vara öppen eller stängd. En som rockar denna stil är arkitekten Mark Isitt, känd från bl.a. Grand Design på TV4. På bilden nedan även med en slips.


Passform

En overshirt ska gärna vara större i måtten. Som namnet antyder ska det få plats plagg under. Att ha den lika tajt som en business skjorta/dress-skjorta blir sällan bekvämt. Tumregeln är att hålla samma storlek som du har i alla andra plagg. Du kan gå upp en size för att få en oversized passform.


Kolla in MANÅMs overshirts här.

 

 

 

Bilder:
(1) MANÅM original
(2) 
MANÅM original

(3) https://www.thefashionisto.com/cos-2019-mens-weekend-style/
(4) https://www.pinterest.se/pin/7107311901749357/
(5) https://www.opumo.com/magazine/how-to-wear-an-overshirt/
(6) https://www.athenas.se/foerelaesare/mark-isitt/

RELATED ARTICLES