Kolla efter detta nästa gång du shoppar t-shirt

  • Feb 16

T-shirts är något som alla äger. Trots dess status som “basic” är plagget inte så simpelt som det låter. En t-shirt är en t-shirt, eller…? Nja. Det finns flera variabler som påverkar hur en t-shirt ser ut och upplevs. De mest uppenbara är: materialet, måtten och den synliga designen. En av de viktigaste variablerna är däremot tygets vikt a.k.a. GSM.


Tygets vikt är sällan något man tänker på vid köp av t-shirt. Mycket på grund av att varumärken/återförsäljare är dåliga på att skylta med det. Återigen, enligt dem är en t-shirt en t-shirt. Say no more… Vi tycker däremot att det är ett misstag. Vikten på en t-shirt sätter den i perspektiv. Det blir lättare för dig att på förhand förstå hur den kommer att sitta och kännas när du väl får hem den. 


Så vad står GSM för? GSM betyder “grams per square metre” och är kort o gott ett mätvärde på hur mycket en kvadratmeter tyg väger. En t-shirt med högre GSM är tjockare, rejälare och tyngre. En t-shirt med lägre GSM är tunnare, luftigare och lättare. Viktigt att tillägga är att t-shirts med allt för låg GSM kan upplevas billiga och slits ofta ut snabbt.


Att hitta rätt GSM som passar just dig kan vara knepigt. Återigen mycket p.g.a. bristfällig information från varumärket/återförsäljaren. Lättast är, som så mycket annat, att du testar dig fram. Nedan följer en kort sammanfattning som kan hjälpa dig gott på vägen:

  • “Lightweight t-shirt”, optimala på sommaren. Ca 160 GSM och under.
  • “Midweight t-shirt”, funkar året om. Ca 160-220 GSM.
  • “Heavyweight t-shirt”, optimala vid kyligare dagar; höst, vår o vinter. Ca 220 GSM och uppåt.
  • De flesta t-shirts ligger kring 160-180 gsm

MANÅMs standard t-shirt “MODEL S-T” är en robust midweight t-shirt med 210 GSM. Det tjocka tyget ger en bra passform även efter tvätt. Perfekt året om men kan upplevas något varm på de soligaste högsommardagarna. 


Kort o gott, GSM är något du behöver hålla koll på när du shoppar t-shirts (och även andra plagg för den delen). Testa dig fram för att hitta den modell du gillar bäst. På MANÅM erbjuder vi 90 dagars öppetköp & fri retur om du mot förmodan skulle känna att den inte passar dig.  


Tack för att du tog dig tid att läsa. 


Mvh, 

dina vänner på MANÅM

RELATED ARTICLES