MANÅM Performance - hur tänker vi?

  • Mar 13

Förra året drog vi igång en running club. Dels för att vi själva gillar att löpa men också för att få med och inspirera andra att komma igång.

Någonstans i den vevan så såddes fröet att skapa egna träningsplagg. Egentligen mest för att alla som var med och löpte kunde ha liknande outfits och på så sätt en tillhörighet. Det kändes coolt.

Men som med så mycket annat så kom vi aldrig riktigt till skott och plötsligt var hösten här. Under hösten drog vi igång något helt annat, ett nytt brand, Lambasted Studios.

Tanken där var att kunna få utlopp för vår kreativitet på ett annat sätt än vad vi kan få i MANÅM. För i MANÅM har vi stolt gjort allt själva. Lärt oss hela resan från att hitta rätt fabriker, material, måttsättning, metoder med mera. Det är fortfarande idag en learning process och vi är långt ifrån fullärda.

Med det sagt så tar allt tid och är kostsamt. Fabriker ska hittas, standarder ska ses över, plaggen ska utvecklas osv...

Vi behöver förhålla oss till minimum kvantiteter för att ens kunna köpa in produkterna vilket inte alltid är det lättaste som ett litet varumärke.

I Lambasted valde vi att gå en annan väg. För att kunna jobba mer agilt, testa i mindre skala och inte behöva ha allt för stort lager, så valde vi att köra på "private label". Vilket betyder att kläderna där inte är tillverkade av oss utan är "blanks" som vi sedan trycker våra egna motiv på. I vårt fall valde vi att köra på blanks från Gildan.

I Lambasted är det trots allt designerna som är i fokus.

Till en början var vi skeptiska, dels gentemot hela idén med blanks, det kändes som fusk, men också gentemot att trycka på plaggen. Lixom hur bra kan det bli? Kan vi stå bakom detta? Vad händer efter några tvättar?

Som tur var bestämde vi oss för att testade ändå. Sagt och gjort så köpte vi oss en heatpress, hittade en leverantör för tryck och tog hem plagg från Gildan. Resultat blev överförväntan. Det kändes och såg bra ut (även efter massvis med tvättar).

Allt detta leder oss återigen fram till träningskläder. Trots att vi inte tog tag i det i somras så låg ändå idén om det kvar i bakhuvudet och gnagde. Med facit i hand från Lambasted så bestämde vi oss i början av året för att ge det en chans.

Dock på ett "icke-så-manåm-mässigt-sätt". I dagsläget har vi varken tid eller resurser att satsa på att ta fram egna träningskläder. Utöver det så vet vi inte ens om konceptet kommer att fungera eller om det finns någon långsiktighet i det. Träningskläder är trots allt inte vårt primära sortiment i dagsläget.

Just av den anledningen väljer vi att starta i liten skala. Vi kommer att använda oss av blanks från bl.a. Gildan och vi kommer själva att trycka på plaggen med samma metoder som vi just nu använder i Lambasted.

Resultaten därifrån har varit så pass bra så att vi kan känna oss trygga i att testa det även i MANÅM, eller ja MANÅM Performance som den nya avknoppningen kommer att heta.

Och just avknoppning vill vi lägga stor betoning på. MANÅM Performance är sin egen grej, och även om plaggen där är bra, så går det inte att jämföra med tiden och noggrannheten vi lägger ner på plaggen i "övriga MANÅM".

Det är också anledningen till det här inlägget, vi vill vara transparenta och öppna med hur vi tänker. Kanske kan vi utveckla våra egna träningsplagg framöver? Men för att komma dit behöver vi börja i den här änden.

MANÅM Performance

 

RELATED ARTICLES