Overshirt. Tidlöst eller bra en fluga?

  • Feb 12

Overshirt, shirt-jacket, shacket. Kärt barn har många namn. Med över 100 år på nacken är overshirten gammal i gamet. Från att först ha varit ett arbetsplagg till att idag vara en populär "go-to" i garderoben. Till skillnad från den dressade skjortan har en overshirt oftast tjockare tyg, minst 2st fickor (orginalet har 3st) och en relaxed fit. Som namnet avslöjar är det en “overshirt”, tanken är att kunna få plats med något under.


“Three-pocket” overshirts började användas tidigt 1900-tal. Det var då av grovarbetare, konstnärer & hantverkare, som var i behov att skydda deras slips och kosytm. Skjortan ansågs vara mer rörlig och flexibel gentemot de traditionella denim overallerna. Bröstfickorna var ett praktiskt ställe att förvara olika verktyg. Notera att detta var då inget plagg man bar om man inte var tvungen. Skjortan symboliserade arbetarklass, den fyllde sin funktion på jobbet punkt.


Den något mer grövre “four-pocket” overshirt har sitt ursprung i den brittiska militären. Även detta tidigt 1900-tal. Skjortan hade rymliga bröst-och höftfickor. De tillverkades främst i “cotton drill” eller flannel. Två populära tyger än idag. 


Till skillnad från ursprungstiden så är overshirt idag ett utbrett plagg. Den används inte bara som arbetsplagg utan är istället ett trendigt plagg och hör hemma i en välsorterad basgarderob. Den går att bära casual med jeans & t-shirt, alternativt uppklätt med slips och dress-skjorta under. Valen och varianterna är många, ta dig tid att testa fram din favoritstil. 


Gällande årstid anser vi att det är ett året runt plagg. Med det sagt så kan de grövre, tjockare tygerna bli varma under högsommaren. Satsa då istället på en kortärmad “safari-shirt” alternativt varianter med tunnare tyg där ärmarna lätt går att rulla upp (t.ex. tunnare khaki-skjortor i bomull eller skjortor i linne). 


Vad gör då en bra overshirt? Generellt sett (undantag finns) ska det vara ett rejälare, robust tyg. Passformen ska vara bekväm och mer relaxed jämfört med en dressad skjorta. Såklart får vi inte glömma fickorna. Idag är de praktiska för kort, nycklar och mobil. Utöver det ger de såklart en snygg touch på stilen. 


Så är overshirts bara en tillfällig fluga eller är det ett tidlöst plagg? Med över hundra år på nacken och idag mer populärt än någonsin anser vi att overshirt har bevisat sig vara ett tidlöst plagg. Den är här för att stanna. 


Saknar du en eller önska fylla på garderoben? Checka in MANÅMs modeller här.

RELATED ARTICLES