Arbetar-tyget som tog sig hela vägen till toppen

  • Mar 20

Corduroy, tyget som minst sagt har haft en exponentiell tillväxt de senaste åren. Många ser det säkert som ett måste i höstgarderoben medans andra är mer nostalgiska och tänker tillbaka på 70-talets storslagna kostymer. Corduroy, som till en början var ett präktigt och exklusivt tyg, är idag populärt på rad olika plagg. Även om man lätt kan tro att tyget först kom till på 60-talet så har det faktiskt över 2000 år på nacken.


Corduroys tidigaste släkting är ett bomullstyg känt som “fustian” och kom från staden Fustat, Egypten 200BC. Det var länge populärt lokalt men fick sin peak under medeltiden när italienska handelsmän presenterade tyget för Europa. Det blev snabbt en favorit, mycket på grund av dess värmande förmåga i en tid när elektrisk uppvärmning inte fanns på tapeten. Speciellt populärt blev det hos Englands kung, Henry VIII. 


Corduroy som vi ser det idag fick sitt genombrott under senare 1800-tal i Manchester, England. Därav det svenska namnet “Manchester”, som ofta sägs till vardags. Det användes då till arbetskläder under den industriella revolutionen. Inte konstigt med tanke på dess rejäla slitförmånga. 


Corduroy skulle förbli just ett arbetartyg i närmare 100 år framåt. Det var för på 60-talet som unga collegestudenter upptäckte materialet och började använda det till vardags. Moderniseringen var ett faktum. Redan på 70-talet hade flera varumärken släppt byxor och kostymer i det nya tyget. Spolar vi fram till idag är tyget inte längre begränsat till höst, byxor och kostymer. Corduroy används flitigt  året om och finns i en rad olika plagg, allt från kepsar till t-shirts. 


Se MANÅMs corduroy overshirts och dadcaps.

RELATED ARTICLES